RESEPI PAPRIK AYAM
Bahan-bahannya:
4 ketul ayam - dihiris kecil (berapa ketul pun boleh)
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris bulat kasar
1 biji cili merah - dihiris serong
2 helai daun limau purut
bunga kobis - dihiris kecil
2 biji putik jagung - dihiris serong
1/2 biji karot - dihiris serong
2 biji kacang panjang -
2 sudu makan cili kering- kisar
2 sudu cili sos
1 sudu makan sos tiram
garam
1 cawan air
Cara-caranya:
1.Panaskan sedikit minyak dalam kuali. 2.Tumis bawang putih hingga wangi.
3.Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
4.Masukkan semua sos. Tumis hingga pecah minyak.
5.Masukkan isi ayam. Kacau rata hingga isi ayam layu.
6.Masukkan air. Masak hingga mendidih.
7.Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau rata dan daun limau purut
8.Masukkan semua bahan hiris. Kacau rata. Masak hingga sayur empuk. (Kalau kuahnya pekat sangat, boleh tambah sedikit lagi air).
Tutup api dan hidangkan.
Bahan-bahannya:
4 ketul ayam - dihiris kecil (berapa ketul pun boleh)
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris bulat kasar
1 biji cili merah - dihiris serong
2 helai daun limau purut
bunga kobis - dihiris kecil
2 biji putik jagung - dihiris serong
1/2 biji karot - dihiris serong
2 biji kacang panjang -
2 sudu makan cili kering- kisar
2 sudu cili sos
1 sudu makan sos tiram
garam
1 cawan air
Cara-caranya:
1.Panaskan sedikit minyak dalam kuali. 2.Tumis bawang putih hingga wangi.
3.Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
4.Masukkan semua sos. Tumis hingga pecah minyak.
5.Masukkan isi ayam. Kacau rata hingga isi ayam layu.
6.Masukkan air. Masak hingga mendidih.
7.Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau rata dan daun limau purut
8.Masukkan semua bahan hiris. Kacau rata. Masak hingga sayur empuk. (Kalau kuahnya pekat sangat, boleh tambah sedikit lagi air).
Tutup api dan hidangkan.
Comments
Post a Comment